Силата на микро-целите за постигане на успехи

Power of Micro-goals

Чувствали ли сте се някога затрупани от лавина задачи, без да знаете от къде да ги захванете? Отлагате стартирането, защото се притеснявате, че няма да успеете да свършите всичко навреме и сте изгубени някъде по пътя. Наясно сте с финалния резултат, които искате да постигнете, но не и как да се приближите до него.

Всички сме запознати с това колко е важно поставянето на цели и тяхното следване, но понякога животът ни изправя пред предизвикателства и обърква плановете ни, отдалечавайки ни от голямата цел.

Искаме да си купим собствено жилище, да притежаваме движимо имущество или просто да пътуваме по света, без да се притесняваме от финансовото си състояние. Зададени като мечти е лесно да си помислим, че ще ги имаме, но в дългосрочен период трябва да си направим план, който да следваме, за да се сбъднат те. Един от лесните инструменти е използването на микро-цели.

Какво са микро-целите?                                             

Те са малки задачи, които се поставят, за да бъдат изпълнени в кратки срокове, но представляващи съставна част от една голяма цел. Осъществяването на всяка от тях ни приближава с крачка повече до финалната права. При микро-целите поставяме фокуса върху цялото пътешествие, а не върху крайната цел, като ограничаваме менталното натоварване с лесни за достигане постижения.

Изпълнението на малките задачи ни създава чувство на завършеност и вместо да изпадаме в бърнаут, ние се мотивираме да осъществяваме все повече неща. Тайната се крие в това, че не ни е необходимо много усилие и вдъхновение както при големите цели, за да ги направим, тъй като те могат да бъдат разбити на толкова малки части, за които да не усетим, че изобщо сме се трудили в постигането им.

Power of Micro-goals

Ако не използваме микро-целите, а винаги се фокусираме само върху големите постижения, би ни било изключително трудно да проследяваме своя прогрес, защото понякога ще липсва измерител, показващ ни докъде сме стигнали. В такива моменти, хората губят мотивация и бързо се отказват от своите мечти и цели, защото не виждат никакво движение напред в посока тяхното постигане.

Всяка микро-цел пък от своя страна крие в себе си моментум, който при нейното осъществяване се освобождава и ни дава сили да продължим все по-смело с делата си. Но да не се лъжем, ако не са поставени както трябва, те могат да не ни отведат никъде. Ето защо при използването на микро-цели, аз бих дала следните съвети.

Как да си поставим микро-цели правилно?          

Години наред тествах различни методи за поддържане на висока мотивация и постигане на големи цели. Изненада – последиците не бяха задоволителни. Винаги се фокусирах върху финалния резултат, но истината е, че не успявах да запазя енергията си, защото не виждах никакъв прогрес. Бих казала, че с годините се научих, че мотивацията е прехвалена. Това към което трябва да се стремим е чиста дисциплина. Изучавайки концепцията за микро-целите, разбрах, че те са полезни именно в поддържането на постоянно действие.

За да ги използваме ефективно е важно на първо място да си поставим ясна крайна цел. Тя трябва да е конкретна и осъществима в бъдещ период. Очевидно колонизирането на друга планета е добра мечта, но тя трябва да може да бъде достижима за хора като нас. Не се надценявайте, ако не искате да останете разочаровани, че не сте постигнали плановете си.

Power of Micro-goals

Когато имаме ясно дефинирана цел, вече е време тя да се разбие на по-малки и по-лесно достижими задачи. Те пък от своя страна могат да станат още по-дребни и така, докато не се превърнат в микро-цели. Важно е да се спазва правилото, че трябва да са обвързани и да представляват съставна част от главната цел, както и да са изпълними в кратки периоди, като ден или седмица.

Веднъж разбити на малки задачи е време да осъзнаете колко значими са те за вашия път напред. Приоритизирайте ги в своето ежедневие, ако наистина искате да постигнете успех.

Благодарение на това, че са толкова малки и погледнати на фона на останалите неща, които вършим ежедневно, те няма да ни карат да се чувстваме постоянно напрегнати и притиснати в ъгъла. В това е тяхната сила. Поставяйки крайни срокове за осъществяването на тези микро-цели, ние от една страна ще изграждаме дисциплина, която ще ни помага напред в живота, а от друга ще знаем точно накъде вървим и ще сме наясно, че лека полека се придвижваме към финала. Всеки малък успех трябва да бъде повод за празнуване, за да се наслаждаваме на пътуването, а не само да очакваме крайния резултат.

Примерно поставяне на микро-цели                       

В началото, ако не сте свикнали да разбивате задачите си на по-малки ще ви бъде трудно и времеемко да го направите, но ето как най-просто можете да разберете принципът им на действие.

Да приемем, че в началото на годината си поставяте цел да прочетете 12 книги до нейния край.

  1. По-малките задачи могат да бъдат по 1 книга на месец. 
  2. Те от своя страна могат да се раздробят на 1/4 от книга на седмица или да приемем, че е 400 страници, което ще рече 100 страници за седмицата.
  3. Микро-целите ви могат да бъдат по 15 страници на ден.

Тези дребни задачки са лесно достижими и ще ви отнемат не повече от час от времето ви, което означава, че нямате оправдание да не ги изпълнявате. Всеки следващ ден ще виждате как книгоразделителят се мести все по-навътре между страниците на книгата и ще осъзнавате съвсем ясно как се приближавате към нейния край. Новият месец ще поставите завършената книга върху купчината с другите приключени и поглеждайки своя прогрес, вие несъзнателно ще продължавате да преследвате крайния резултат. Не забравяйте, че дисциплината ще бъде водеща във вашето пътешествие.