25 неща, които научих до 25

25 неща, които научих на 25 години

It’s my birthday!

Време е за равносметки, време е за щастие, време е за любов! Първата част от приключението ми, наречено живот, приключи със затварянето на книгата „25“ и отварянето на чисто новата, която макар и да е по-близо до тридесетте, чувствам по-жива, по-енергична и готова да ме забавлява. Хората ще кажат, че една четвърт от живота ми е преминала, а аз ще им обърна гръб и ще продължа да тичам напред към необятното, но вълнуващо бъдеще. Мога да се надявам само, то да е още по-добро към мен и да му се насладя докрай.

Но докато поемам напред с бавни крачки е време да ви споделя кои са житейските уроци, които научих през последните 25 години от моето съществуване.

1. Има една зависимост, която ще те накара да се чувстваш добре и тя е следната:

Здрав дух = здраво тяло. Здраво тяло = здрав дух.

Спортът е здраве. Спортувай, накарай душата и тялото ти да се чувстват добре.

2. Ако искаш нещо, просто иди и си го вземи/направи. Не очаквай някой да ти го поднесе на тепсия.

3. В най-трудните ти моменти ще си сам и сам трябва да си помогнеш. Да се вземеш в ръце, защото никой друг няма да може да ти помогне.

4. Всяко нещо започва с една малка стъпка. Седиш ли на едно място, нищо няма да се случи или промени в живота ти.

Всичко започва с една стъпка напред
Всичко започва с една стъпка напред

5. Прави това, което обичаш. Ако ти се пътува – пътувай. Ако ти се пее – пей. Не се въздържай, заради другите, защото нараняваш най-много себе си.

6. Действието не е резултат от мотивацията, а то е причината за нея! Направи нещо независимо дали си силно демотивиран. В процесът на работа, вдъхновението само ще дойде.

7. Блага дума железни врати отваря, а мила усмивка – златни! Хората не обичат намръщени физиономии срещу тях. Всеки ще е склонен да ти помогне, ако си достатъчно усмихнат и вежлив.

8.  Търси хубавото в живота. Всички знаем, че гадното е навсякъде, но ако непрестанно му обръщаме внимание ще живеем един безсмислен и саморазрушителен живот.

9. Научи се да се обичаш. Ти си единственият човек, в чиято компания ще прекараш целия си живот. Нима искаш той да е гаден и изпълнен с негодувание към „спътника ти“? Ако отговорът ти е негативен, тогава започни да се харесваш. Бъди сигурен, че си достатъчно уникален и добър за това, дори първоначално да се сещаш само за провалите и грешките, които си направил.

10. Грешките са ценен и важен опит! Те са отговор на въпроса: „Дали това нещо ще стане по този начин?“. Ако сгрешите, значи отговорът е „Не“. Не се отказвайте след първата грешка. Нито след петдесет и първата.

11. Постави си цел всеки ден да научаваш нещо ново. Знанието е най-ценният ресурс, с който можеш да разполагаш.

12. Ако не ти се прави нещо – просто не го прави. На сила хубост не става! Но не отказвай всичко с лека ръка.

13. Научи се да казваш „Да!“. Вкарай се в приключение и в рамките на един ден се съгласявай с всичко, което ти предложат. Ще откриеш колко по-различен може да изглежда света, ако го погледнеш извън своята призма.

14. Покажи любовта си! Няма срамно в това да покажеш, че си пълноценна личност, която може да обича и изразява чувствата си.

15. Оценявай и уважавай близките си. Наслади се на всеки момент прекаран с тях, защото те са единствените хора, които те обичат, дори когато ти самият се съмняваш в себе си.

16. Дори в най-тъпите по твое мнение идеи може да се крие нещо уникално, което ти да отхвърлиш с лека ръка. Следващият път, когато решиш да правиш мобилно приложение за рейтинг на най-добре поддържаните обществени тоалетни, не се отказвай, може пък да се срещнат още половин милион други хора, които се гнусят от ниската хигиена и желаят да използват твоя app.

Всяка идея е добра идея
Всичко започна с „Ъъъ, имам една идея. Можеш ли да ми наместиш ръката така, че все едно държа логото?“

17. Времето е четвъртото измерение и то си тече независимо от твоите планове и мечти. Цени времето си и го използвай разумно. Да, един коктейл с приятелки и два часа сладки приказки са много по-ценни, от излизането петък вечер „за да се кълчиш три часа под ориенталски ритми“.

18. Прави си планове, но нека те да бъдат твой ориентир! Съществува една всевишна сила, която поглежда към тетрадката ти с петдесет-и-две-и-половина подточки, усмихва се и хвърля запалена кибритена клечка върху хартията, за да ти покаже, че нещата няма да се случат по твоя начин.

19. Научи се да си почиваш, ама истински! Да прекараш цялата събота на дивана, гледайки телевизия може да ти се струва добра идея, но дали ще си отдъхнеш наистина? Избери си по-оригинален начин и излез на разходка. Със сигурност ще се почувстваш много по-свеж и отпочинал.

20. Храната е наслада за сетивата, а не първична необходимост. Избери любимия си специалитет и се наслади на всяка хапка, не се тъпчай. Затлъстяването е огромен проблем и той произтича от липсата на добри хранителни навици. Научи се, че не количеството, а качеството е важно. Цяла пица с кофа крилца и пържени картофки може да ти звучи като истинско парти, но как ще се почувстваш в края на деня – само ти си знаеш. Обвиненията към себе си приключват в момента, в който сам можеш да си поставиш граници.

21. Изхождайки от предишното твърдение, следващото нещо, което научих е, че ТИ САМ СИ СИ ГРАНИЦА. Живеем в демокрация, макар повече да клони към псевдо такава, но никой не може да те ограничава в ежедневието ти. Единственият човек, който ти поставя някакви граници, си самият ти. Колко често си казваш: „Това не мога да го направя“? Следващият път се опитай да го направиш, а не се отказвай преди да си започнал.

22. Излез, макар и за кратко от социалните мрежи. В днешно време Instagram те залива с идеалистични идеи как би трябвало да изглежда перфектният ти живот, а ти без да осъзнаваш се поддаваш и започваш да се обвиняваш защо не си като другите. Защо нямаш имение в Холивуд? Защо не караш последен модел Бентли? Защо не си на почивка в Бали? Не се обвинявай, а просто си направи детокс от социалните мрежи за уикенд. Ще видиш колко по-добре ще се чувстваш, без да изкарваш половината си ден в гледане на снимки и ще откриеш колко по-интересни неща има за правене в реалния живот.

Търпение във всеки момент
Търпение във всеки момент

23. Търпението е майката и бащата на всичко, с което се захванеш! Въоръжи се с него и нещата ще ти се получават много по-лесно!

24. Повечето неща на този свят са направени, за да вървят по двойки. Две кюфтета с двойна порция пържени картофи звучи добре, нали?

25. Човек се учи докато е жив. Още много житейски уроци ще преминат през ръцете ми, но се надявам да извадя само най-доброто от тях.

А какви са житейските уроци, които научихте вие?