5 неща, които мама ме научи да не правя

Обувки с висок ток

В света има едни същества, които носят краткото име „Мама“ и пръскат навред мъдрости, които спасяват клетото младо човечество. Като се започне от сложните житейски ситуации: „Не се качвай там, че ще паднеш“ и се мине през „Ако паднеш, мисли му..“, чак до „Няма да ядеш този шоколад, че ще се омажеш“, майките са винаги до нас, за да ни показват правилния път и да ни изграждат като личности. Те са на ръка/телефон разстояние с готов съвет, дори когато си мислим, че не се нуждаем от него.

Но пораствайки малко повече, осъзнаваме, че тяхното тогава „досадно“ говорене е било супер ценно и полезно за нас. Майките не се опитват да дадат ненужни съвети или да ни навредят, напротив, те се стараят да дадат най-мъдрото от себе си, за да ни предпазят от излишни грешки. Днес, години по-късно се замислих кои са важните неща, които моята майка ме научи да не правя?! Оказаха се доста повече от очакваното, но с усмивка на лице, ще споделя по-важните и забавни от тях:

1. Да не си лягам с мокра коса

Да си легнеш с мокра коса било равно на самоубийство! Или ще се събудиш с ужасна прическа, или ще настинеш. Затова мама ме научи да си суша косата преди лягане. Но след като хубавият ми сешоар изгоря при опит за бързо размразяване на хладилник (студентски живот, ах странен живот), започнах все по-рядко да изпълнявам този съвет. Старият ми 1200-ватов сешоар едва успяваше да се справи със задачата, а времето, което отнемаше изсушаването на не много гъстата ми коса се доближаваше до половин час. И така докато от „Спектрум Брандс България“ не ми предоставиха новия Remington Keratin Protect. Като почитател на красивите неща и абсолютен маниак на тема розово злато нямаше как да не се зарадвам на този стилен сешоар. Но не външният вид ми хареса най-много в него. Сешоарът е супер мощен и разполага с 2200-ватов мотор, който успява да изсуши косата за не повече от 5 минути. Като човек с изключително чувствителна кожа на главата, за мен е важно да я предпазвам, включително и от прекалено горещата струя при сушене, която може да я изгори или раздразни. Сешоарът Remington Keratin Protect притежава 3 настройки на топлината, сред които и струя с ниска температура, подходяща за лятото или в моя случай за нежен и чувствителен скалп.

Освен за кожата на главата, сешоарът се грижи и за здравето на косъма. Както добре знаем, горещата струя уврежда краищата като ги изсушава и ги кара да цъфтят. От Remington са се погрижили за това, чрез вграждането на пръстен, обогатен с кератин и бадемово масло, които се освобождават по време на сушене за по-гладка, блестяща и най-вече силна коса. От както използвам сешоара Keratin Protect се наслаждавам на много по-гладка прическа и много по-малко цъфтящи краища. А изсушаването на косата се превръща от досадна рутина в нещо лесно и забавно.

Сешоар Remington Keratin Protect

Сешоар Remington Keratin Protect

2. Да не нося дънки с ниска талия

Все още си спомням годините, в които беше супер модерно да носиш дънки с ниска талия. А мама не спираше да ми повтаря да не си вземам такива защото, освен че са грозни, са и супер некомфортни за носене. Но нали са „тренди“, нямаше как да не притежавам поне един чифт..

С болка си припомням какво повдигане, дърпане и наместване падаше на тези дънки. При всяко сядане те се свличаха надолу, което предизвикваше ответна реакция да станеш, за да ги вдигнеш нагоре и да седнеш отново захващайки задните ушенца с два пръста в поза кука, от което се чувстваш като истински йога мастър. Но най-лошото беше през зимата – тогава си умираш от студ, но пък си модерен! И въпреки, че първоначално не се вслушах в съветите на мама, след няколко месечен дискомфорт ги хвърлих на дъното на гардероба и си взех дънки с нормална талия.

3. Да не се излагам на слънце без слънцезащитни продукти

Фразата „мама знае най-добре“ важи с пълна сила, особено по отношение на защитата от UV лъчите. Като човек обожаващ слънчевите бани, мама ме научи да използвам продукти със SPF. Грижата против изгаряне била важна не само, за да избегнеш неприятното „люпене“, но също и за здравето на кожата. Оказа се, че излагането на слънце днес, може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще. А „старческите петна“ били толкова упорити, колкото сценаристите на „Дързост и красота“. И тъй като с майките не е хубаво да се спори, аз чинно се подчинявам и си използвам слънцезащитни продукти, дори когато излизам из града.

Слънцезащита и грижа за кожата

4. Да не си купувам обувки, които са ми по-малки, „но ми вършат чудесна работа за ейй този повод“

Съществува ли жена на този свят, която да може да устои на чифт прекрасни намалени обувки? Едва ли. Но когато обувките са ти съвсем малко по-малки, положението става сложно. Признавам си, че като по-млада съм се подвеждала по красотата на някои чифт токчета, въпреки съветите на мама да не си вземам обувки, които не са ми удобни. Защо? Защото боли! Няма как да не получиш няколко неприятни мазола, особено когато не са твоя номер. Освен това краката се изморяват адски много, опитвайки се да намерят своята точка на баланс в резултат, на което си изкривявате походката, а при по-често носене може да доведе и до хронична болка в стъпалото или коленете. За това мама ме научи да си избирам обувки, които са с подходяща дължина на стелката и с правилна извивка на стъпалото.

Обувки с висок ток

5. Да не си оформям сама веждите

Извинявай, мамо, но го направих. И съжалявам. Въпреки предупрежденията ти да не си оформям сама веждите, аз на своя глава реших, че съм достатъчно добра, че да ги направя с подходяща форма и дължина. Резултатът не закъсня – нито са с еднаква дължина, нито са с еднаква форма. Но както се казва – веждите са сестри, а не близначки и с тази мисъл на ум продължавам сама да ги поддържам, защото всяко правило има своето изключение. А оформянето на вежди е моето нарушение, спрямо твоите съвети. 🙂

В заключение ще кажа само, че колкото и да ни се струват досадни, понякога майките са най-добрите приятели на света и са готови да ни помогнат във всяка сериозна и не толкова сериозна житейска ситуация, я с някой полезен съвет, я с някоя безполезна фраза като „Не знам!“.

И в духа на темата ще ви попитам: Кои са нещата, които вашата майка ви научи да не правите?