Хипстърското кафе у дома

Кафе Julius Meinl

„Ах, кафето.. ах, кафето,

мен събужда-аа-аа..“

Кафето – мания, плацебо или енергиен източник?

Сигурно не знаете, но тази напитка е втората най-употребявана в света след водата. Над 80% процента от населението на Земята консумира кофеин, а всеки ден се изпиват над 2,5 млрд. чаши с тази безценна течност. За полезните свойства върху организма изобщо няма и да споменавам. Редица учени изследват и доказват, че консумацията на чашка кафе може да ни предпази от Алцхаймер, цироза и редица други коварни заболявания. Напитката детоксикира организма и помага в борбата с наднормено тегло.

Но за съвременния човек кафето е най-вече култура, навик, който озарява мрачната сутрин, освежава подпухналото лице и донася частичка щастие, докато се приготвя за тридесет минутно пътуване до работа. Кафето е нарицателно и за времето, което прекарваш с любимите си хора, близки и приятели в единствените свободни часове през седмицата. То е всичко това, но и много повече – не случайно се споменава в толкова много песни.

Но в ерата на Starbucks, Coffee-to-go и не много любимите ми капсули, кафето приготвено у дома по „old school“ технология, може да се нарече направо хипстърско. Единствените места, където могат да ви предложат направено от джезве или кафеварка са coffee shop-овете или кухнята на някоя мила баба. Но ще ви призная, че едно от най-хубавите, които съм пила е именно направено по „хипстърка“ технология или по-точно казано със старата любима кафеварка.

Затова днес ще ви споделя един от любимите ми начини за приготвяне на перфектния кафе специалитет. Ако си падате повече по чая, затворете тази статия, но ако искате да се насладите на страхотна кофеинова напитка – продължавайте да четете. Ще ви покажа за моята интерпретация на хипстърско кафе у дома. И не, не говоря за хипстърско разтворимо кафе, а за истинско на зърна, които сами смилате, за да освободите неустоимия аромат.

Как да си приготвим кафе с кубинска кафеварка?

Ако искате да се насладите на перфектната чаша ви е нужно качествено кафе. То трябва да е на зърна със силен аромат, който да се освобождава след смилане. Аз използвам Julius Meinl*, което е средно изпечено и комбинира в себе си ароматните зърна Арабика с плътния и силен вкус на Робустата. Използвайки хубаво кафе си гарантирате чудесен вкус, а за да избегнете опасността то да стане горчиво по време на приготвяне – прочетете докрай статията, защото ще ви издам тайната. 

Смилане на кафе

За смилането на зърната можете да използвате обикновен кухненски робот или кафемелачка. За да ви убедя, че кафето, което правя е ретро, само споменавам, че мелачката, която аз използвам е по-стара от мен самата.

Интересен факт: Започнах да пия кафе чак на 17 години. 

Приготвяне на кафе

След като сте си подготвили кафето, трябва да кипнете вода. Използвам кана, за да забързам процеса. Когато водата е достатъчно гореща я изсипвам в долната част на старата ми кубинска кафеварка до нивото на клапана за изпускане на пара. Отгоре слагам цедката и я пълня със смляното кафе. Имайте предвид, че то не трябва да се притиска, за да може водата да преминава лесно през него. На финала завивам горната част и повдигам капака на кафеварката. Ще ви предупредя да внимавате със завиването, защото горещата вода в долната част може да ви изгори ръцете. Използвайте кърпа, за да избегнете тази опасност. Когато кафеварката е готова я слагам на котлона и оставям кафето да заври на отворен капак.

Добавяне на смляното кафе в цедката

Започнат ли да излизат балончета, т.е. каймак – значи, че то е готово. Затварям капака и дърпам от котлона. Веднага след това поливам долната част на кубинската кафеварка със студена вода, за да прекъсна процеса на изпичане на кафето. Много е важно да я охладите на момента, защото в противен случай кафето ще изгори и ще започне на горчи и да придобива кисел вкус. 

Готово кафе приготвено с кубинска кафеварка

Охлаждам кафеварката и изсипвам готовото кафе в чаши. След това започвам приготвянето на млечна пяна, която да го превърне в ароматно капучино. Загрявам малко мляко в микровълновата, добавям лъжичка кафява захар за разкош и след това го разбърквам с миксерче за фрапе до образуване на сладка, пухкава млечна пяна. Когато е готова я добавям в чашите и се наслаждавам на прекрасно, домашно хипстърско кафе!

А вие как си приготвяте кафето у дома?

Продуктът ми е предоставен от марката, но публикацията не е обвързана със заплащане!