Как да си направим: Евтин скраб за тяло

Домашни скрабове за тяло

Омръзна ли ви от досадните реклами на различни скрабове за тяло с кафе? Лошо ли ви става когато кликнете върху рекламата и се появи „промоционалната цена от 20 лв“ за нещо, което в действителност струва не повече от 3 лв?

Е ако отговорът е да, то не сте единствени! И ако не ви се дават неразумни суми за нещо, което можете да си направите вкъщи, то тогава сте на правилното място. Днес ще ви покажа два варианта за евтин скраб за тяло, който можете да си направите вкъщи и да модифицирате спрямо индивидуалните ви нужди.

1. Ще започна първо с идея за скраб за тяло с кафе.

Домашен скраб с кафе, канела и бадемово масло
Домашен скраб с кафе, канела и бадемово масло

Необходимите продукти за този скраб са:

– утайка от кафе;

– етерично масло от канела;

– бадемово масло;

Също така ще се нуждаете от съд за смесване на продуктите, нещо с което да ги разбъркате и съответно бурканче или съд за съхранение.

Състав на скраб за тяло с кафе
Необходими продукти за скраб за тяло с кафе

Съотношението, което аз използвам за направата на този скраб е: утайката от 2 цедки, 4-5 капки етерично масло от канела и 5 чаени лъжици бадемово масло. Разбърквам до получаване на еднородна смес и след това го прехвърлям в бурканче за съхранение.

Консистенция на скраба с кафе
Консистенция на скраба с кафе

Този скраб е подходящ за хора с по-чувствителна и нежна кожа, тъй като утайката от кафе е по-фина и не разранява кожата.

Попринцип съставките би трябвало да спомагат в борбата с целулит, но това не мога да го потвърдя или отрека. Кафето е естествен антиоксидант и като такъв се бори със свободните радикали, като предотвратява състаряването на кожата. Абразивната му основа пък премахва мъртвите клетки като оставя кожата гладка и свежа. Маслото от канела въздейства благоприятно върху повяхналата и отпусната кожа, а бадемовото масло омекотява и заглажда кожата, като въздейства благоприятно върху сухата и чувствителна кожа.

2. Скраб за тяло на основата на захар

Домашен скраб със захар, масло от лимонена трева и масло от гроздови семки
Домашен скраб със захар, масло от лимонена трева и масло от гроздови семки

Необходимите продукти са:

– захар (бяла кристална или кафява);

– етерично масло от лимонена трева;

– масло от гроздови семки;

Също така отново ще са необходими съд за смесване на продуктите, прибор за смесване и съд за съхранение.

Необходими продукти за скраб за тяло със захар
Необходими продукти за скраб за тяло със захар

Съотношението на продуктите за направата на този скраб е: 3 супени лъжици бяла кристална захар, 1 супена лъжица кафява захар (използвах смес от бяла и кафява, но може да използвате и само един вид), 4-5 капки етерично масло от лимонена трева и 5 чаени лъжици масло от гроздови семки. Разбърквам до получаване на хомогенна смес и след това го прехвърлям в бурканче за съхранение.

Консистенция на скраба със захар
Консистенция на скраба със захар

Този скраб е подходящ за хора, които обичат по-грубите скрабове или са с нормална кожа, която може да бъде подложена на по-груб пилинг, тъй като кристалчетата захар са доста по-едри от частичките в утайката от кафе и могат да разранят чувствителната кожа. При хора с по-чувствителна кожа е възможно да се разрани кожата и да се образуват рани и за това не препоръчвам използването на такъв скраб при подобен тип кожа.

Що се отнася до съставките на този скраб – кристалчетата на захарта служат за премахване на мъртвите клетки, а сладостта на захарта неутрализира киселинността на етеричното масло от лимонена трева. Маслото от лимонена трева спомага за заглаждане и тонизиране на кожата. Също така стяга отпуснатата кожа и допринася за балансиране на мазната кожа. Маслото от гроздови семки спомага за задържане на влагата. Придава еластичност и омекотява кожата.

!!!ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СКРАБОВЕТЕ ЗА ТЯЛО!!!

  • От изключително значение е да не превишавате количеството на етеричните масла, тъй като те са доста силни и е възможно да изгорят кожата или да се получи някакъв вид алергия от тях.
  • Всяко етерично масло трябва да бъде разтворено в базово масло. Базовите масла са: бадемово, какаово, кокосово, масло от шеа, арганово, масло от авокадо, масло от гроздови семки, масло от кайсиеви ядки и т.н.
  • Направените скрабове за тяло е добре да се съхраняват в хладилник и да се използват не повече от 10 дни след направата им.
  • Тествайте предварително скраба върху малка зона, за да сте сигурни, че не сте алергични от някоя от съставките.
  • Направените скрабове е добре да се използват не повече от 2 пъти седмично.
  • Скрабовете могат да бъдат направени с етерични масла според индивидуалните ви нужди, но трябва задължително да бъдат разтворени в базово масло.
  • След употреба трябва задължително да се измие кожата.
  • При използването на скраба с кафе е добре да си постеляте нещо, върху което да пада утайката и съответно остатъците да изхвърлите в коша за боклук, защото е възможно в противен случай да задръстите канала в банята.
  • При скраба на захарна основа няма проблем да се използва под душа, защото захарта се разтваря във водата и не задръства каналите.

Това бяха двете ми предложения за бърз и евтин скраб за тяло, който можете да си направите сами вкъщи. Към скраба винаги можете да добавите допълнителни продукти или пък да замените предложените от мен с други, но гледайте да спазвате правилото, че етеричните масла трябва да бъдат разтворени в базови, за да избегнете възможността от кожни изгаряния/зачервявания. Също така се старайте да не използвате прекалено често скрабове за тяло, независимо дали са домашно направени или закупени, тъй като прекалено честото премахване на мъртви клетки може да разрани кожата ви и да я направи чувствителна.

И не на последно място бих искала да разбера вие какви неща обичате да си забърквате вкъщи?