с. Ковачевица, с. Лещен и вкусните ястия от родопския край

Отдавна не ми се беше случвало да пиша статии за пътешествия в този блог, защото публикувам голяма част от тях в новия ни проект „Къде така“. Но реших да ви споделя тук за магичните местенца в западните Родопи, които посетихме в началото на февруари, а именно прословутите селца Ковачевица и Лещен.

Бяхме планирали още преди много време да ги посетим някой ден, а той настъпи по време на ски почивката ни в Банско.

Ковачевица

Пътят до Ковачевица ни отне около час, заради многото завои и по-тесни участъци след село Гърмен, но пътувахме сравнително спокойно.

Село Ковачевица
Село Ковачевица

Още щом пристигнахме, веднага бяхме погълнати от невероятната красота и спокойствие на това село. Най-популярното за него са автентичните къщи направени от недялани камъни, надвиснали над калдъръмените улици. Те са дело на майсторите от Ковачевишката-строителна школа, при които има строга дисциплина по отношение на изграждането и функционалността на стаите. Разхождайки се по уличките ще забележите, че всички къщи си приличат като само при по-високите, тези над два етажа, се откриват дървени потони, при ниските се използват само камъни и размекната пръст.

Ковачевица е било важно средище в миналото, с богата история и културно значение. Откритите находки в региона разказват, че тук е преминавал античен път свързващ Никополис ад Нестум и Филипопол.

Магазинче за сувенири в село Ковачевица
Магазинче за сувенири в село Ковачевица

В културно отношение, селото има важно значение за целия окръг, благодарение на създаденото килийно училище, което е първото за този регион. Беше интересно да го видим, което си стана на чиста случайност. Спряхме да се полюбуваме на вратата на близката черква и забелязахме в дясно от нея входа към килийното училище. За съжаление бяхме там в средата на зимата и нито черквата работеше, нито имаше кой да попитаме за килийното училище.

Село Ковачевица
Село Ковачевица

Много исках да посетим някоя кръчма, където да опитаме нещо за хапване, тъй като селото е популярна туристическа дестинация и има много къщи за гости с механи, но времето и създалата се пандемична ситуация не ни позволиха. Не успяхме и да поговорим с местни хора, защото те най-вероятно бяха сгушени край огнищата в уютните си домове.

Село Ковачевица
Село Ковачевица

Селото е обявено за исторически и архитектурен резерват през далечната 1977 година. Пълната история можете да прочетете в тази статия.

След разходката ни в Ковачевица се отправихме към село Лещен.

Лещен

Неговата архитектура е много подобна на тази на Ковачевица, тъй като къщите са съградени от майсторите на Ковачевишката-строителна школа. То е малко по-комерсиалното от двете селца, по целия южен склон е пълно с реставрирани къщи за гости и хотели, чиито външен вид не е толкова автентичен, както на тези в Ковачевица.

село Лещен
село Лещен

Лещен в миналото е бил важен търговски център с население около 500 души, а днес са регистрирани едва 10 души, но селото все още се усеща живо, заради интереса от страна на туристите.

село Лещен
село Лещен

Най-известната атракция в селото е т.нар. „Глинена къща“, която няма историческа ценност, но е уникална в архитектурно отношение. Наподобява на къщичката на Фред Флинстоун. За съжаление ние нямахме много време да се разходим из целия Лещен, тъй като вече се смрачаваше и не успяхме да я намерим. Но видяхме църквата „Света Параскева“, която беше отворена за посещение, открихме и арт галерията, но не успяхме да я разгледаме, защото беше късно и не работеше.

Може би в Лещен най-много ни впечатли гледката, която се открива към Пирин планина. Тя буквално ни остави без дъх.

Гледка към Пирин планина
Гледка към Пирин планина

Повече за Лещен можете да прочетете тук

В края на разходката ни бяхме супер гладни и на чиста случайност попитахме хората от близкия хотел дали предлагат нещо за хапване набързо в тази ситуация и дали могат да ни нагостят и нахранят. Те с отворено сърце ни приеха и се насладихме на изключително вкусни ястия, сред които местните специалитети родопски клин, родопски пататник, гювече по родопски и месни деликатеси.

Родопски клин, местна разядка с печени чушки и сирене и салата
Родопски клин, местна разядка с печени чушки и сирене и салата
Мешана скара
Мешана скара

Като цяло си изкарахме много приятно и се радвам, че имахме възможността да посетим невероятно красивите Ковачевица и Лещен, въпреки сивото зимно време. Надявам се, че ще успеем някой ден да го посетим и в средата на пролетта, защото тогава съм сигурна, че ще бъде още по-приказно.

Какво друго да видим в региона?

📍 Тъмната гора край Ковачевицa

📍 Mестността „Сини вир“

📍 Водопад „Буков дол“

📍 Скалните образувания „Козият камък“ и „Черната скала“

📍 СПА в село Огняново