Лондон на бюджет – топ съвети, за да не изпразним джоба

The Cheese Bar Seven Dials Market

Лондон – мегаполисът, в който всичко е възможно.

Цял живот съм свързвала този град само с мрачното и дъждовно, класическо „английско“ време. Докато не го посетих един път, а после и втори. Не е моето място за живеене, но обожавам колко колоритен и различен е той. Сблъскваш се с толкова много история, култури и нови неща, че определено не е дестинация за един път. В цялата тази еуфория обаче е лесно да му отпуснеш края и да разбиеш касичката, а понякога не трябва. Ето защо ще ви дам моите топ съвети как да си изкарате супер яко в Лондон, без да изпразните портфейла си още първия ден.

10 топ съвети за готино прекарване в Лондон на бюджет

1. Публичен транспорт

Няма значение колко сте готини, но никога не използвайте такси или Uber в Лондон, освен ако не сте готови да плащате. Трафикът е ужасно натоварен и ще ви отнеме много време и средства за придвижване.

London Cab

Градският транспорт, от друга страна е супер добре уреден и с него можете да стигнете до всяка една точка, която поискате. Цената на пътуванията се определя спрямо дистанцията и зоните, през които преминавате. Крайните съответно струват повече.

Metrostation London Holborn Metrostation

При плащане с дебитна карта, максималната сума, която можете да достигнете за деня при неограничено чекиране е около 16 паунда, включващо всички видове транспорт и зони. При пътуване само в първа и втора, максимално ще ви изтегли £8,50.

Ако сте с по-дълъг престои, бих ви препоръчала да използвате т.нар. Oyster карти, защото ще ви излезе най-изгодно. Те могат да се зареждат спрямо зоните, в които ще пътувате. Ако сте в центъра, можете да заредите картата за Зона 1 и Зона 2, като ще спестите много пари. Картата за една седмица в тези зони струва 42 паунда и ви дава възможност за неограничено пътуване с всички видове транспорт в рамките на съответните зони.

2. Не! на Tour Busses

Метрото е най-бързият и лесен метод за придвижване. Но ако искате да разгледате повече места в централната част, използвайте наземен транспорт.

London bus Big BenLondon Bus at night

Не се качвайте на туристическите автобуси (Tour Bus), защото са доста по-скъпи. Цените започват от 20 паунда и достигат понякога до £60. Вместо това използвайте някои от двуетажните автобуси на градския транспорт, преминаващи през центъра, като линии 88, 188, 390, 453. Повечето от тях имат спирки до основните туристически атракции, а ако сте заредили Oyster карта, на практика туристическата ви обиколка ще бъде безплатна 😀

3. Безплатни музеи

Лондон е дом на едни от най-големите и красиви музеи в света, които задължително трябва да бъдат посетени, ако искате да се докоснете до културата и историята на Великобритания.

National Maritime Museum

От емблематичния British Museum, през Националната галерия, музеят Victoria&Albert, Природонаучният музей, Националният морски музей, Научният музей, Националната портретна галерия, до галерията за модерно изкуство Tate Modern, всички са безплатни за посещение.

National Maritime Museum

Със сигурност Лондон е градът, предоставящ най-богат избор от музеи и галерии за любителите на историята, архитектурата, науката, изкуството или природните науки. Тези места ви ги препоръчвам за посещение, дори ако не сте на бюджет.

National Gallery Victoria & Albert Museum

4. Не! на London Eye. Да! на Sky Garden и Horizon 22

Всички знаем, че London Eye е един от символите на мегаполиса наред с Big Ben, но дали наистина си заслужава да платите £42 за 30-минутно изживяване?

Може би, ако нямате проблем с това да сте натъпкани с непознати в една кабинка за 30 минути. Освен това London Eye не е сред най-високите забележителности и вместо да си плащате, за да се качите на колелото, по-добре си резервирайте безплатно посещение на Sky Garden или Horizon 22. 

The London Eye

Първото е панорамна градина, намираща се на върха на лондонското „Уоки-Токи“. Тя е безплатна за посещение и от нея се разкриват 360 градусови гледки над Лондон. Има ресторант и бар вътре, където можете да хапнете или да си починете, да се разходите из закритата градина или да излезете на откритата тераса с гледка към The Shard и London Bridge. Сградата се намира близо до Tower of London и Tower Bridge, a oт Sky Garden се разкрива чудесна панорама към тях и малко по-назад към финансовия център Canary Wharf.

Sky Garden view Sky Garden view Tower Bridge

Horizon 22 пък се помещава в бизнес сградата 22 Bishopsgate и е най-високо разположената платформа с безплатна панорамна гледка, отворена за публично посещение. Открита е през есента на 2023 година. Тя е разположена на няколко пресечки зад Sky Garden и от нея се разкрива още по-впечатляваща гледка над централната част на Лондон, включително и на Уоки Токито. Отново е безплатна за посещение, но резервирането на билети става трудно, поради завишеният интерес от страна на туристите.

London Walkie Talkie

Ако не успеете да си резервирате билети за горните, можете да опитате и с The Lookout, който се намира точно в съседната сграда на 22 Bishopsgate. Представлява подобна панорамна галерия на Horizon 22, но е малко по-ниска. Отново се откриват прекрасни гледки. За разлика от предните 2 сгради, тук билети се отключват за една седмица напред, така че при повече търпение, може да успеете да си намерите свободни места.

5. Безплатни забавления

Лондон е град, в който дори не трябва да плащате, за да слушате хубава музика или да се насладите на някой спектакъл. Уличните музиканти са навсякъде. В централните части около Leicester Square, China Town и Covent Garden можете да срещнете улични артисти на всяко ъгълче. Не се срамувайте да се присъедините към останалите минувачи, защото нека не забравяме, че и Ед Шийрън е правил представления по улиците на Лондон.

Carnaby Street Carnaby Street

Освен това, често в града се организират най-различни събития и фестивали, които са безплатни за посещение. Разгледайте платформите като Eventbrite, Free London Events и Londoncheapo за актуална информация на предстоящите събития.