На около час от София – Костенски водопад

Костенски водопад

Колко пъти ви се е искало щом настъпи уикендът да се махнете от големия град, било то дори за няколко часа? 

Ако отговорът ви е: „Всеки път“, то днешната статия е точно за вас.

Стартирам лежерно, точно толкова, колкото е и разходката, за която ще ви разкажа – към Костенския водопад.

Указателна табела към Костенския водопад
Указателна табела към Костенския водопад

Денят е петък, малко преди обяд, а ние е време да си тръгваме от тридневната почивка, която си взехме в средата на седмицата. Но преди да се приберем в София, решаваме да се отбием до водопада, към които в противен случай едва ли бихме тръгнали, а ако ни остане време след това да хвърлим едно око и на не много далечната крепост „Траянови врата“.

Костенският водопад се намира на около 100 км от София по автомагистрала Тракия в посока град Костенец. Интересното е, че в областта има три места, които носят това име. Водопадът се намира непосредствено след едноименното село, но за по-добра ориентация можете да следите знаците, водещи към хотел „Езерото“. Това е добра отправна точка, защото още след слизането от магистралата на отклонението за Момин проход ще намерите няколко указателни табели, които ще ви заведат на правилното място. Ние използвахме именно тях и бързо се ориентирахме в правилната посока. В края на селото се стига до нещо като „голям площад“, където има заведения, в които можете да хапнете нещо и да се подсилите, ако сте решили да посетите освен Костенския, също така и Скаловидския водопад.

Пътеката водеща към Костенския водопад
Пътеката водеща към Костенския водопад

За да стигнете до самия водопад, трябва да преминете по пътеката, която минава вдясно от „Терма Костенец“. Честно казано на мен пътят ми се видя като градска разходка в парка. Всичко е бетонирано и общо взето водопадът се намира на не повече от 200 метра от началото на пътеката. Има няколко местенца с пейки, където може да се седне за кратка „почивка“ или по-скоро, за да се насладите на красивата природа. 

Реката минаваща през Костенския водопад
Реката минаваща през Костенския водопад
Костенският водопад
Костенският водопад

Интересен факт е, че на Костенският водопад, партиархът на българската литература – Иван Вазов посвещава цели две стихотворения – „Над водопада“ и „Водопадът плаче“. 

Нещо, което трябва да спомена е, че горещо препоръчвам да посетите това място или в делничен ден, или по-рано сутрин, тъй като площадката до водопада е твърде малка и има огромна вероятност по-късно да стане пренаселено. 

Правим последни снимки, качваме се в колата и потегляме към следващата ни дестинация за деня – крепостта „Траянови врата“.