Въведение в корейската грижа за кожата

Korean Skincare Routine

Корейската грижа за кожата придобива огромна популярност, заради обещанията за сияйно, приличащо на порцелан лице. В социалните мрежи често се споделя за нея с голямо почитание и определено има защо. Тази рутина привлича ентусиасти със своята концепция, съчетаваща няколко стъпки за почистване, хидратация, таргетиране на проблеми и защита. Резултатите от нея са по-здрава, млада и стегната кожа с по-малко несъвършенства.

Аз самата я прилагам от няколко години и забелязвам голямо подобрение в състоянието на лицето. Не веднъж съм споменавала, че използвам двойното почистване в рутината си, което пък даде отражение в значително по-малко запушени пори и поява на акне, в следствие на недобре почистена кожа. Наслояването на продукти за хидратация като серуми, кремове и масла доведе до намаляване на чувствителността и изграждането на по-здрава защитна бариера. А използването на киселини за таргетиране на недостатъци спомогна в борбата с пигментни петна и подобряване на еластичността на кожата с намаляване на фините линии.

Но в какво се корени корейската грижа за кожата и как можете да я прилагате в ежедневието си, ако искате добри резултати?

Основни стъпки в корейската грижа                   

Banila Co Clean it zero Korean Skincare

Двойно почистване

Фундаменталната стъпка в постигането на здрава кожа е нейното почистване. То ѝ осигурява възможност по естествен начин да се възстановява. В корейската рутина се използват две стъпки, за да се подсигури абсолютно чиста кожа, без да се нарушава нейният баланс на естествени масла.

Първо се прилага продукт на маслена основа, за премахване на всякакъв грим, слънцезащита и излишен себум. Пример за такъв може да бъде почистващият балсам за лице Clean it Zero на Banila Co. Използването на подобен продукт цели разтварянето на замърсяванията, без твърде агресивно въздействие върху кожната бариера. След него следва стъпка с измивен продукт на водна основа, отстраняващ остатъците от грим. Измивните гелове с ниско pH са чудесен вариант за поддържане на оптимални нива на pH на кожата, без да се лишава от естествените масла и без да се нарушава нейната защита. При мазна кожа, може да се използват гелове с екстракт от чаено дърво или хамамелис, за регулиране на омазняването. Не избирайте твърде агресивни почистващ продукти, защото те могат да доведат до увеличаване на себума.

Korean Skincare Cleansing Gel

Ексфолиране

Основна стъпка в поддържането на гладка кожа е нейното ексфолиране. Премахването на мъртви клетки спомага възобновяването и стимулира производството на нови, водейки до по-здрава и стегната кожа. Корейската рутина акцентира върху използването на ексфолиращи тоници или химични ексфолианти като AHA (алфа-хидрокси) и BHA (бета-хидрокси) киселини. Чрез тях се избягва образуването на микро разранявания, които могат да бъдат причинени от физическите пилинги с частици. Ексфолианти на основата на захар, кафе или кайсиеви ядки, могат да наранят кожата, ако не се прилагат с голямо внимание, което може да доведе до влошаване на нейното състояние, вместо обратното. Но използването на киселини също трябва да се прави умерено, защото честата им употреба води до кожни раздразнения.

При суха кожа е препоръчително да се използват гликолова или млечна киселини. Те са много по-внимателни и не водят до допълнително пресушаване. Гликоловата киселина има множество предназначения, като ексфолира нежно кожата и се бори със запушените пори в следствие на натрупан себум. Млечната премахва мъртвите кожни клетки и стимулира производството на колаген.

Korean Skincare AHA & BHA

В тази статия можете да прочетете мнението ми за маската с гликолова киселина на Sephora

Хората с мазна кожа, могат да се възползват, освен от горепосочените киселини, също и от свойствата на салициловата киселина да регулира омазняването и да премахва черни точки. Бадемовата киселина пък е подходяща при борба с акнеична кожа и премахване на белези.

Хидратация

Хидратацията е заложена в основата на корейската грижа. Освен отвътре, кожата също се нуждае от овлажняване. Дехидратацията води до по-състарен вид и може да причини поява на акне, фини линии и отпускане. Добре хидратираната кожа притежава много по-младежки вид и се справя по-успешно с агресивните външни условия. Не трябва да се прекалява с нея обаче, защото твърде многото влага може да спомогне за развитието на бактерии. Продуктите, които се използват са хидратиращи тоници, есенции, серуми и маски за лице, богати на хиалуронова киселина, глицерин и серамиди, в зависимост от индивидуалните нужди на кожата.

Korean Skincare Hydrating Products

Наслояване

Генералното правило в рутината е използването на най-леките консистенции в началото и поставяне на по-тежките текстури върху тях. След почистването на лицето, могат да се използват тонери, над тях есенции, серуми, кремове, масла през нощта и слънцезащита през деня. Техниката на наслояване подсигурява възможността всеки от продуктите ефективно да се абсорбира и да се максимизират ползите от него за кожата. В началото се нанасят есенции или серуми, защото са с най-лека формула, която бързо впива, доставяйки активни вещества в дълбочина за хидратация и подхранване. След тях се използват кремове за лице, според нуждите ви, а над тях може дори да се приложи масло или подхранващо олио. Хората страдащи от суха и чувствителна кожа, могат да използват няколко различни продукта един върху друг, докато тези с мазна кожа е възможно да им е напълно достатъчен само крем за лице. 

Добро и изгодно олио за лице за суха и чувствителна кожа можете да откриете тук.

Таргетиране на проблеми

Различните проблеми като акне или хиперпигментация се третират с помощта на изсветляващи серуми, пептиди или анти-ейдж продукти с ретинол. Изграждането на рутина, фокусирана върху борбата с индивидуални проблеми е ключова за постигане на оптимални резултати. Ако нямате проблем с акнеична кожа, не избирайте продукти, които се борят с нея. Винаги третирайте само зоните с несъвършенства, за да избегнете например изсушаването на здрава кожа.

Лист-маски

Синоним на корейската грижа, маските предоставят концентрирани серуми или есенции, които да осигурят на кожата необходимата хидратация и подхранване. Стандартно се използват между 1 и 2 пъти в седмицата, но понякога е възможно да се използват и по-често, ако се нуждаете от повече грижа. Основните видове маски, които се използват са предимно за хидратация, подхранване или изсветляване на кожата и борба с пигментацията. 

В тази статия можете да откриете няколко от любимите ми лист-маски за лице.

Тук можете да видите други интересни лист-маски.

Korean Skincare Sunscreen Products

Слънцезащита

Ако трябва да се изберат само три стъпки, които да се прилагат, то задължително слънцезащитата ще бъде една от тях, заедно с почистването и хидратацията. Предпазването от вредните UV лъчи спомага за запазването на младежкия вид на кожата и предотвратява образуване на петна и състаряването ѝ. Използването на широкоспектърна слънцезащита в ежедневието гарантира запазването на доброто състояние на лицето. Макар да е всеобщо приета употребата на такива продукти само за плажа, в действителност UVA и UVB лъчите увреждат кожата на дневна база, дори в градска среда. Това може да доведе до пигментни петна, особено ако използвате ретиноиди и също в не редки случай до меланома. Бъдете безкомпромисни в използването на слънцезащита в ежедневието. 

Добра хидратираща слънцезащита за лице можете да откриете в тази статия.

В тази статия пък ви показвам слънцезащита, която е с матиращ ефект за мазна кожа.

Слънцезащита за тяло, подходяща за градски условия ще намерите в тази публикация.

Въпреки тези стъпки е важно да се обърне внимание и на цялостния начин на живот. Поддържането на балансирана диета, консумацията на вода, осигуряването на достатъчно качествен сън и регулиране на стреса са друга част от рутината, която оказва влияние върху цялостното състояние на кожата и запазване на младежкия ѝ вид.